Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Gdańsk, restauracja
Obraz pochodzi z XX w.  Dodano: 2019-10-31 10:58
  Wyświetlono: 2982      

Gdańsk, restauracja "Zur Hütte" w Nowym Porcie

Restauracja "Zur Hütte" Gregora Jantowskiego na nowoporckim rynku Am Markt.

Podobne zasoby:

ok. 1910

Gdańsk, kamienica w Nowym Porcie.

Obieg 1910 r.
ok. 1925

Gdańsk, "Pod Łososiem" (Lachs)

Bogato i kunsztownie zdobione wnętrze fabryki likierów „Pod Łososiem” przy ulicy Szerokiej (Breitgasse). Prawie trzy i pół stulecia firma produkowała wina i likiery, w tym słynny Goldwasser. Restauracja mieściła się przy ulicy Szerokiej (Breitgasse 52) i została otworzona już w roku 1598.
ok. 1920

Gdańsk - Oliwa, Dolina Schwabego (Schwabental)

Dolina Schwabego obecnie traktowana jest jako część Doliny Radości. Zajmuje obszar do ujścia do Potoku Oliwskiego wód Potoku Czystej Wody. Znajduje się w niej dwór rokokowy z XVIII w. , w którym do 1945 r. funkcjonowała restauracja (właściciel Hugo Mrozek). Obecnie znajduje się w nim też restauracja pod nazwą Dwór Oliwski. Pocztówka w obiegu od 20 V 1929 r.
ok. 1920

Gdańsk, Piwnica Rajców

Historia winiarni Piwnica Rajców sięga początków Dworu Artusa, jeszcze przed powstaniem obecnej formy tego budynku. W 1651 r. piwnica połączyła Ratusz Prawomiejski z wnętrzami Dworu Artusa.
ok. 1900

Gdańsk, statek parowy Drache.

Drache był jednym z najbardziej znanych statków parowych kursujących między Gdańskiem a Westerplatte. Przeznaczony był dla zamożniejszych klientów. Obieg 1905 r.
1943

Oliwa, restauracja Ratskeller

Restauracja "Ratskeller" (czyli "Piwnica Rajców") z początku lat 40 - tych XX w. Wtedy jej właścicielem był Ernst Lange. Znajdowała się w budynku przy Adolf - Hitler Str. 521 (ob. Al. Grunwaldzka 523).

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij