Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Gdańsk, oliwski kurort
Obraz pochodzi z ok. 1940 r.  Dodano: 2019-11-01 10:59
  Wyświetlono: 1915      

Gdańsk, oliwski kurort

Kompleks uzdrowiska w Oliwie, teren Dworu IV

Podobne zasoby:

ok. 1900

Frąca

Frąca- wieś kociewska położona w powiecie starogardzkim, w gminie Smętowo Graniczne. Na pocztówce widzimy: pałac z 1868 roku i otaczający go park, budynek administracji majątku oraz miejscową szkołę.
ok. 1910

Gdańsk, Dwór Artusa

Pocztówka z grafiką przedstawiająca Dwór Artusa.
1905

Gdańsk - Oliwa, Dolina Schwabego (Schwabental)

Pocztówka w obiegu od 7 VII 1902 r. Pocztówka przedstawia dwór z XVIII w., w którym do 1945 r. znajdowała się restauracja (własność: Hugo Mrozek). Ob. funkcjonuje tam Restauracja Dwór Oliwski.
XX w.

Gdańsk, dwór Zachariasza Zappio

Zachriasz Zappio kupił dwór w Królewskiej Dolinie w roku 1654. Gościli tu królowie Jan III Sobieski i August II Mocny. Obecnie przedszkole.
ok. 1910

Gdańsk, ulica Cysterska (Klosterstrasse)

Ulica Cystersów w Oliwie. Widok w kierunku ul. Stary Rynek Oliwski Z lewej strony budynek obecnego Gimnazjum nr 23.
ok. 1910

Gdańsk, Dom Kuracyjny

Krzaczasty (Leśny) Młyn Strauchmuhle jest to Młyn XXIII (na Potoku Oliwskim oraz jego dopływach - w tym przypadku na Potoku Rynarzewskim). Niegdyś należał do cystersów oliwskich. Na początku XX w. w jego pobliżu wybudowano Dom Kuracyjny dla osób cierpiących na schorzenia dróg oddechowych - z uwagi na mikroklimat tej okolicy. Młyn przystosowano do produkcji prądu. Po II wojnie światowej przez pewien czas mieścił się w dawnym Domu Kuracyjnym internat Państwowego pedagogium. Następnie teren ten włączono w obręb Miejskiego Ogrodu Zoologicznego. Pocztówka przedstawia Dom Kuracyjny z zewnątrz.

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij