Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Gdańsk  Pismo
Obraz pochodzi z 1905 r.  Dodano: 2022-09-23 22:28
  Wyświetlono: 920      

Gdańsk Pismo

Pismo na papierze firmowym stralsundzkiej filii firmy Mix & Luck z Gdańska, znanej wędzarni i fabryki konserw rybnych.

Podobne zasoby:

XIX w.

Gdańsk w starych rycinach

Karta z publikacji "Gdańsk w starych rycinach" zawierającej 23 ryciny Johanna Carla Schultza.
1900

Gdańsk - Stogi (Heubude), nadbałtyckie kąpielisko (Ostseebad)

Pocztówka trójobrazkowa przedstawiająca różne atrakcje turystyczne w dawnym kurorcie w Gdańsku - Stogach. Pokazana jest przystań dla łódek na jeziorze Pusty Staw (przy którym znajdował się m. in. Dom Zdrojowy), przystań na plaży oraz przystań promowa (znajdowała się w okolicy ob. ul. Tamka) na Martwej Wiśle. Pocztówka w obiegu od 1 VIII 1903 r.
1959

Gdańsk, Wrzeszcz ul. Grunwaldzka

Gdańsk Wrzeszcz widok na ul. Grunwaldzką. Po lewej stronie widoczny plac jest Skwerem im. Anny Walentynowicz.
ok. 1900

Gdańsk - Oliwa, Wnętrze Archikatedry

Pocztówka pokazuje wnętrze Archikatedry św. Trójcy w Oliwie - niegdyś kościoła klasztornego cystersów - konkretnie ambit wraz ze znajdującymi się w nim ołtarzami. Większość ołtarzy pochodzi z fundacji opata Aleksandra Kęsowskiego oraz Michała Antoniego Hackiego. W centrum ołtarza, który widać na pierwszym planie znajduje się obraz Hermana Hana pt. "Ukoronowanie NMP" .
1951

Gdańsk zabytkowy w roku 1950

Strona wewnętrzna tylnej okładki
ok. 1920

Gdańsk, kamienica przy Rybołowców 9

Eklektyczna kamienica z posągiem Minerwy na rogu ulic Rybołowców i Na Zaspę. Miejsce zamieszkania lekarza - położnika Waltera Oppenheimera. W latach 30. XX wieku mieścił się tu szwedzki Dom Marynarza. Obieg 1918 r.

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij