Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Gdańsk  Pismo
Obraz pochodzi z 1905 r.  Dodano: 2022-09-23 22:28
  Wyświetlono: 823      

Gdańsk Pismo

Pismo na papierze firmowym stralsundzkiej filii firmy Mix & Luck z Gdańska, znanej wędzarni i fabryki konserw rybnych.

Podobne zasoby:

1912

Gdańsk, Kartka związku studentów Saxonia

Kartka związku studentów Saxonia (Corps Saxonia) działającego na Politechnice Gdańskiej (Technische Hohschule, Danzig). Związek powstał 12 dni po inauguracji Politechniki Gdańskiej 18 października 1904 roku.
1905

Gdańsk, kartka okolicznościowa

Pocztówka wydana na cześć wizyty angielskiej floty w Gdańsku. Z lewej cesarz Wilhelm II, z prawej król Edward VII (siostrzeniec z wujkiem).
1901

Album z fotografiami R.Th. Kuhna

Karta z publikacji „Alt-Danzig (Charakteristiche Giebelbauten und Portale in Danzig aus der Zeit vom 14. bis 18. Jahrhundert)”
ok. 1900

Gdańsk, Brama Krowia, Danzig Das Kuhthor

Średniowieczna Brama Krowia, będąca jedną z kilku bram wodnych Głównego Miasta, znajdująca się u wylotu ul. Ogarnej. Na zdjęciu uwieczniona została brama z przed wyburzenia w 1905 r. Wybudowano wtedy nową, neogotycką bramę w tym samym miejscu. Nazwa pochodziła od drogi pędzenia bydła ul. Ogarną na wyspę spichrzów, do tamtejszej rzeźni. droga ta wiodła przez tę bramę, a następnie Most Krowi.
ok. 1926

Gdańsk Gothia

Pocztówka wydana przez działającą na Politechnice Gdańskiej korporację studencką ADB Gothia. Korporacja powstała w okresie międzywojennym i była związana z niemieckimi ruchami nacjonalistycznymi. Hasło na karcie pocztowej brzmi: Ta ziemia jest niemiecka.
ok. 1900

Gdańsk, Brama Wyżynna

Widok na Bramę Wyżynną i Wieżę Więzienną. Pomiędzy nimi znajduje się budynek Katowni. Po lewej stronie Danzigerhof.

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij