Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Gdańsk, widok z Mostu Zielonego
Obraz pochodzi z 1900 r.  Dodano: 2019-10-31 17:19
  Wyświetlono: 1816      

Gdańsk, widok z Mostu Zielonego

Widok z Mostu Zielonego w kierunku wejścia do portu. W głębi spichlerz Królewski.

Podobne zasoby:

ok. 1910

Gdańsk, Zielona Brama z mostem zwodzonym, Danzig Grünes Thor mit aufgezogener Brücke

Na zdjęciu widoczny jest Most Zielony (którego zachodni przyczółek rozpoczyna się przy Zielonej Bramie), jako zwodzony, dwuklapowy. Dzięki odpowiedniemu mechanizmowi możliwe było podnoszenie przęseł mostu, co umożliwiało żeglugę Starą Motławą nawet dużym jednostkom pływającym.
XX w.

Gdańsk, restauracja Schlegela

Restauracja Schlegela usytuowana była na Długim Pobrzeżu 2. Napis po prawej stronie mówi, że serwowano tam dania rybne.
ok. 1910

Gdańsk, Zielona Brama i Zielony Most

Widok od strony Zielonego Mostu na Bramę Zieloną. Widoczny pałąk rozpinający trakcję tramwajową umożliwiając podnoszenie przęseł Mostu Zielonego
1958-09-09

Gdańsk, Długie Pobrzeże

Zdjęcie przedstawia dwie osoby pozujące na nabrzeżu Motławy z widokiem na Wyspę Spichrzów (z magazynami wybudowanymi w miejscu zniszczonych spichlerzy). Na tylnej stronie zdjęcia data 14 września 1958 roku i pieczątka zakładu fotograficznego Foto-Am. Alfred Ponner
ok. 1910

Gdańsk Zielony Most, Danzig Grüne Brücke

Gdańsk, Zielony Most - łączący dwa brzegi Starej Motławy - do 1945 r. zwodzony. Dzięki takiej funkcji możliwe było przepływanie większych jednostek, kiedy przęsła mostu były podniesione. W XX w. przez ten most przebiegała linia tramwajowa łącząca Główne Miasto z Długimi Ogrodami i Dolnym Miastem.
ok. 1910

Gdańsk, Brama Zielona

Widok na Bramę Zieloną, Zielony Most i Motławę.

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij