Muzeum Pomorza
Cyfrowe Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Województwa Pomorskiego
Oliwa,  klasztor oliwski i restauracja
Obraz pochodzi z ok. 1900 r.  Dodano: 2019-11-01 11:06
  Wyświetlono: 2709      

Oliwa, klasztor oliwski i restauracja

Ujęcie klasztoru w Oliwie oraz restauracji "Pod białym jagnięciem" przy ul. Polanki.

Podobne zasoby:

ok. 1910

Gdańsk, Park Oliwski

Powierzchnia parku wynosi 11.3 ha. Ma charakter zabytkowy.
ok. 1910

Gdańsk - Oliwa, Pałac Opatów

Pałac Opatów w Parku Oliwskim (od 1955 r. im. Adama Mickiewicza) - dawna rezydencja opatów cysterskich. Na pocztówce widoczne jest południowe skrzydło pałacu, którego początki budowy sięgają 1637 r. Jednak dopiero przebudowa w latach 1754 - 56 (z inicjatywy opata Jacka Rybińskiego) nadała mu cechy budowli rokokowej. Pałac został spalony w 1945 r. Odbudowano go w latach 1958 - 65, przeznaczając go na siedzibę Muzeum Narodowego (początkowo Działu Etnograficznego, dziś mieści się tu Oddział Sztuki Współczesnej). Pocztówka w obiegu od 4 V 1916 r.
ok. 1910

Gdańsk - Oliwa, wirydarz dawnego klasztoru cystersów

Pocztówka pokazuje wewnętrzny dziedziniec dawnego klasztoru cystersów, otoczony ze wszystkich stron budynkami klasztornymi, w tym masywem kościoła (późniejszej katedry). Obecnie w dawnych budynkach klasztornych mieści się Gdańskie Seminarium Duchowne i podobnie, jak niegdyś - dziedziniec nie jest dostępny dla osób postronnych.
ok. 1900

Gdańsk, Park Oliwski

Ujęcie Parku Oliwskiego od strony południowej. Początkiem dzisiejszego parku był przyklasztorny ogród założony przez cystersów.
1909

Gdańsk, katedra i klasztor w Oliwie

Widok na katedrę i klasztor od strony południowo-wschodniej.
ok. 1900

Gdańsk, Pałac Opatów w Oliwie

Pałac Opatów składa się ze Starego (XV w.) i Nowego Pałacu (XVII w.).

Informacja dotycząca plików cookies.

Informujemy, iż w celu zapewnienia prawidłowej pracy naszego serwisu oraz dostosowania go do Państwa potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies.

Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki.

Dalsze korzystanie z naszego serwisu oznacza, że użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

 Zamknij